Les glaceres

El gel de les glaceres s’acumula en les regions de la Terra, on la temperatura del territori és tan baixa que a l’estiu no es fon la neu que cau a l’hivern.

Els casquets polars i les glaceres de muntanya, es formen per les masses de gel, aquestes es troben situades a:

•Grans cadenes muntanyoses: com ara els Alps, l’Himàlaia o els Andes.

•Les zones polars: com a Alaska, Canadà o l’Antàrtida.

Hi han dos grans casquets polars que contenen més del 99% del gel glacial del planeta que són, Grenlàndia i l’Antàrtida.

Les glaceres de vall, es formen a causa de l’acció de la gravetat quan el gel acumulat als cims de les muntanyes es desplaça.

Un altre dels efectes de la gravetat sobre el gel de les glaceres, és la creació de les anomenades valls glacials. També es creen altres elements com:

El circ: Zona on s’acumula la neu, les transforma en gel. Té forma de cubeta, i quan es fon el gel, es crea un llac.

Les morenes laterals i centrals: Les morenes laterals, es formen quan els materials s’arranquen. Per altra banda, les morenes centrals, es creen quan s’uneixen dues morenes laterals.

Morenes frontals: Són els materials dipositats per la llengua de la glacera, quan arriba a un nivell en el que la temperatura mitjana és més alta i el gel es fon.

•La llengua: El gel que ix del circ crea la llengua que baixa lentament per la muntanya.

Glaciar Noruega Hielo La Nieve Montaña Rock de Javallma amb llicència de Pixabay

•L’agulla glacial: L’agulla glacial, també es pot dir “horn” s’origina quan al voltant d’una muntanya s’hi formen diversos circs.

Aguja Saint Exupery de Wikipedia Commons amb llicència de Wikipedia Commons